Antybiotykoterpia – jak wspomóc biotom dzieci?

Są w polskim klimacie takie okresy, kiedy o przeziębienie jest łatwiej niż w innych porach roku.
Zdarzają się sytuacje, kiedy dopadnie nas – dorosłych, czy też dzieci  infekcja bakteryjna tak silna, że  trzeba czasami zaaplikować antybiotyki.
I tutaj uwaga – ponieważ jak prawie każdy już wie, antybiotykoterapia ma bardzo ważne znaczenie uzdrawiające, ale również bardzo duże skutki uboczne i sieją spustoszenie w biotomie w jelitach.

Antybiotykoterapia – jak wspomóc biotom dzieci?

PAMIĘTAJ! Pewnym szkodliwym zmianom towarzyszącym antybiotykoterapii można przeciwdziałać. Szczególnie ważne więc, w sytuacji gdy musimy stosować antybiotyki, jest równoczesne stosowanie odpowiednio dobranych probiotyków.

Taka wspierająca kuracja powinna trwać również dłuższy czas po zakończeniu podawania antybiotyku. Odpowiednio dobrane probiotyki pomogą w odbudowie naturalnego mikrobiomu jelit.

 W trakcie terapii antybiotykiem szczególnie pomocne mogą być bakterie: Lactobacillus rhamnosus GG, drożdże: Saccharomyces boulardii CNCM I-745.

Po zakończonej antybiotykoterapii, należy aplikować probiotyki wieloskładnikowe, które zawierają między innymi takie szczepy jak:

Bifidobacterium lactis BI-04, Bi-07,
Lactobacillus acidophilus CL1285, NCFM,
Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37,
Lactobacillus casei DN-114.

Probiotyki wieloskładnikowe powinny być aplikowane minimum przez okres dwóch tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykiem. Warto zwrócić uwagę także na fakt, że na rynku są dostępne naturalne pokarmy, które zawierają dobroczynne mikroorganizmy regenerujące mikroflorę w jelitach, ale samo spożywanie  pokarmów zawierających probiotyki bardzo często przy silnym antybiotyku lub przy większej jego dawce jest niewystarczające.

Jak działać?.

Dr. Bartosz Kulczyński w Porannym Dzienniku Zdrowia podaje kilka propozycji stosowania preparatów, które mogą podratować nasze zdrowie i zregenerować jelita:
• maślan sodu (dostarcza on energii odbudowującym się komórkom nabłonka jelit),
• laktoferyna (po przebytym zakażeniu pobudza aktywność komórek układu odpornościowego i wspomaga regenerację nabłonka jelitowego).

Jeżeli chodzi o preparaty naturalne to  stosunkowo małym kosztem są powszechnie dostępne takie składniki żywieniowe jak:
kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona),
fermentowane przetwory mleczne (np. kefir, maślanka),
cebula,
czosnek,
por,
świeże sezonowe owoce (np. banany) i pozostałe warzywa,
kwas chlebowy.

Fermentowane pokarmy o których piszemy wyżej, warto jak najszybciej  wprowadzić na stałe do jadłospisu nie tylko przy okazji takich działań jakim jest antybiotykoterapia , ponieważ są źródłem wielkiej odporności w jelitach. A jak już powiedziano w medycynie chińskiej jelita są naszym drugim mózgiem.
Z życzeniami zdrowia.

Jesteś zainteresowany naszymi innymi artykułami? Zapraszamy do lektury.

error: Content is protected !!
Skip to content