Gumowe jajko

A teraz zapraszamy na zabawę w małego chemika!
Gumowe jajko 🥚
Ten eksperyment wymaga trochę więcej cierpliwości, jednak nie wymaga prawie żadnych działań z naszej strony – wszystko zrobi chemia! Przygotujcie:
• wysoką szklankę o średnicy większej niż obwód jajka
• 250 ml octu spirytusowego
• 1 jajko (świeże, surowe)
Do przygotowanej szklanki włóż jajko. Następnie wlej ocet tak, aby całe jajko było w nim zanurzone. To wszystko. Pierwsze oznaki zachodzącej reakcji widać niemal natychmiast: są to pęcherzyki pojawiające się na powierzchni jajka. Jednak na końcowe efekty trzeba jeszcze trochę poczekać. Odstawiamy jajko w occie w bezpieczne miejsce i wracamy do niego na następny dzień. Teraz zamiast skorupki powinna być już tylko cienka błona, a całe jajko powinno być nieco większe niż przed eksperymentem. Czekamy jeszcze jeden dzień. Kolejnego dnia nasze jajko jest już podobne do kauczukowej piłeczki. Można je wyjąć i spróbować odbijać od blatu.

Eksperyment z wykorzystaniem tego samego procesu możemy zademonstrować również dużo starszym dzieciom, objaśniając dokładnie reakcje, jakie zachodzą. Można wykorzystać wówczas na przykład kość z kurczaka, która po takim moczeniu w occie będzie gumowa, a nie łamliwa.
Mamy nadzieję, że się podobało!

Skip to content