Koper włoski: właściwości lecznicze i zastosowanie

Koper włoski: właściwości lecznicze i zdrowotne

Dzięki witaminie C koper włoski zwiększa odporność. W schorzeniach układu oddechowego ułatwia zwiększanie objętości wydzieliny oskrzelowej, zmniejszając równocześnie jej gęstość.

Ponadto olejek z fenkułu pomaga pokonywać drobnoustroje, jego działanie bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze wykorzystuje się w naturalnej terapii ziołowej zwalczania świerzbowców i wszy, zapaleniach jamy ustnej, aft i problemów z układem moczowym.

Ekstrakt z tego aromatycznego zioła może nas również uchronić przed infekcjami oczu, np. zapaleniem spojówek i wynikającą z alergii opuchlizną.

Może pomóc ochronić żołądek przed uszkodzeniami wywołanymi przez alkohol i korzystnie działa na wątrobę.

Herbata z kopru włoskiego na kłopoty trawienne

Większość z nas kojarzy napar z kopru włoskiego jako naturalny sposób na  trudności z trawieniem, i słusznie, ponieważ owoce fenkułu pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i łagodzą skurcze, dlatego dodaje się ich do preparatów o działaniu przeczyszczającym. Obecność błonnika pokarmowego w nasionach dodatkowo ułatwia trawienie i wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu w organizmie.

Koper włoski: nie dla kobiet w ciąży i niemowląt?

Działanie estrogenne fenkułu ma z jednej strony niewątpliwie pozytywny wpływ na organizm płci żeńskiej – może łagodzić bóle menstruacyjne i objawy menopauzy, a przede wszystkim wspomaga laktację. Jednak u małych dzieci może wywołać niekorzystne skutki uboczne (np. przyspieszyć proces dojrzewania), w związku z czym podawanie preparatów z koprem włoskim niemowlęciu należy skonsultować z pediatrą. W czasie ciąży oraz karmienia piersią również powinno się zachować ostrożność. Bez względu na okoliczności fenkuł, podobnie jak inne zioła, należy stosować z umiarem.

Koper włoski dla skóry

Koper włoski może opóźniać efekty starzenia. Chroni bowiem przed uszkodzeniem skóry przez reaktywne formy tlenu (RTF). Dzięki antyutleniaczom zapobiega przebarwieniom skóry i może pozytywnie wpłynąć na jej koloryt, a liczne składniki odżywcze mogą mieć zdolność syntetyzowania kolagenu, co z kolei zapobiega wiotczeniu naskórka

Koper włoski dla psychiki

Koper włoski może mieć pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dowodzi się, że zmniejsza stres oksydacyjny. Zawarte w nim składniki działają neurofarmakologicznie i przeciwdepresyjnie, redukują stany lękowe, poprawiają pamięć i koncentrację.

Koper włoski: zastosowanie w kuchni

W kuchni zastosowanie znalazły bulwy kopru włoskiego, który występuje w kilku odmianach. Różnią się one nieco wyglądem i składem chemicznym. Świeże liście kopru świetnie pasują do zup, takich jak rosół, zupa rybna czy wegańska zupa z cukinii.

Fenkuł może być też spożywany na surowo: z selerem naciowym i jabłkiem doskonale komponuje się w sałatce. Cebulę kopru możesz dusić lub gotować, a jego nasiona są aromatyczną przyprawą, którą dodaje się do grillowanych i smażonych mięs i warzyw.

Zapraszamy do zakupu i spożywania Nasion kopru włoskiego – FENKUŁ – zbierane w ekologicznym Siedlisku Kłyż – Spotkać siebie. Zainteresowanych prosimy o kontakt telefoniczny z Ewą Szostek -> 519549852

error: Content is protected !!
Skip to content