Pamiętajmy o… marchewce
Marchew jest żeń-szeniem – Panax Ginseng warzyw. Jej smak jest słodki i gorzki. Jej tropizm to śledziona, żołądek, jelito grube i nerki. W tradycyjnej literaturze warzywo to tonizuje Qi, a nawet yang śledziony i nerek. Jest to pokarm z wyboru do eliminowania wilgotnego wtórnego ciepła YANG MING (żołądka i jelita grubego). Jej przygotowanie zmienia jej działanie terapeutyczne. Marchew pobudza QI i YANG; powinna być pieczona lub duszona w żeliwnym naczyniu żaroodpornym. Marchew harmonijnie łączy się z ziemniakami, wołowiną, ziołami i serem.
Sok z marchwi jest eliksirem zdrowia. Pobudza IQ śledziony, nawilża płuca, odżywia płyny wewnętrzne i krew oraz wspomaga tranzyt jelitowy. Sok z marchwi jest napojem z wyboru dla dzieci z osłabionym układem odpornościowym i osób starszych.